Verduurzaming restauratie winkels appartementen Spui Den Haag

Welkom bij ons (voor)-onderzoek! We nemen je mee op een reis door vijf fasen van onderzoek, waarbij we een kijkje achter de schermen bieden. Ons doel is om inzicht te krijgen, te innoveren en te verbeteren. Laten we samen ontdekken hoe we dat gaan doen!

Verduurzaming restauratie winkels appartementen Spui Den Haag

In 1983, bedacht de toenmalige Haagse wethouder Adri Duivesteijn, dat het voor de stad Den Haag goed zou zijn om een aantal oude gevelwanden in toeloopstraten van het Oude Centrum te laten staan en dus niet te slopen. Al een vroege verduurzaming, wat nu weer een upgrate zou moeten hebben, met voor die tijd veel thermische- en geluidsisolatie. Met de toenmalige Haagse Dienst Volkshuisvesting als opdrachtgever ging ons bureau aan het werk. De Spuiwand functioneerde als vertrekpunt, maar de opdracht werd al senl uitgebreid met panden aan de Stationsweg, de Nieuwe Haven en de Kranestraat. Maar liefst drie bewonersorganisaties bekommerden zich met de inspraak. Het kennismaken met de bewoners was boeiend; een dwarsdoorsnede van de maatschappij met alle uitersten. In de Spuiwand waren onder andere de volgende ondernemers gevestigd: een schoenmaker, een groenteboer, een pottenbakker, een beddenspeciaalzaak, een auto-onderdelenwinkel en een bordeel. De bewoners varieerden van een Bagwan-groep en heroïnejunks tot een marinier die in mei 1940 bij de bruggen in Rotterdam had gevochten.

De panden zelf varieerden van een bouwjaar in de zeventiende eeuw tot 1930. Allen verschillen in breedte, hoogte, diepte en bouwstijl.