Ontdek hier hoe we onze passie omgezet hebben in concrete acties en bekijk de impact die we samen hebben gecreëerd. Samen streven we naar verbetering
Verduurzaming restauratie winkels appartementen Spui Den Haag
In 1983, bedacht de toenmalige Haagse wethouder Adri Duivesteijn, dat het voor de stad Den Haag goed zou zijn om een aantal oude gevelwanden in toeloopstraten van het Oude Centrum te laten staan en dus niet te slopen. Al een vroege verduurzaming met voor die tijd veel thermische- en geluidsisolatie. Met de toenmalige Haagse Dienst Volkshuisvesting als opdrachtgever ging ons bureau aan het werk. De Spuiwand functioneerde als vertrekpunt, maar de opdracht werd al senl uitgebreid met panden aan de Stationsweg, de Nieuwe Haven en de Kranestraat. Maar liefst drie bewonersorganisaties bekommerden zich met de inspraak. Het kennismaken met de bewoners was boeiend; een dwarsdoorsnede van de maatschappij met alle uitersten. In de Spuiwand waren onder andere de volgende ondernemers gevestigd: een schoenmaker, een groenteboer, een pottenbakker, een beddenspeciaalzaak, een auto-onderdelenwinkel en een bordeel. De bewoners varieerden van een Bagwan-groep en heroïnejunks tot een marinier die in mei 1940 bij de bruggen in Rotterdam had gevochten.
De panden zelf varieerden van een bouwjaar in de zeventiende eeuw tot 1930. Allen verschilden in breedte, hoogte, diepte en bouwstijl.
Wij kregen de opdracht om de winkels op de begane grond te renoveren en de daarboven gelegen verdiepingen te verbouwen tot appartementen in de sociale woningbouwsfeer. Toen drie jaar later de laatste woning officeel werd opgeleverd, was ons bureau ‘gepokt en gemazeld’ in het renoveren van bestaande panden. Met deze opdracht werd de basis gelegd voor wat een uitdagende en interessante tak van sport is in het architectenvak: renovatie en restauratie.